Kymmenien miljoonien jousivauhtia

Jurvalaista jousimuotoilua löytyy kaikkialta. Aina ilmastointilaitteista ydinvoimaloihin.

Jurvan Jousessa valmistetaan vuosittain miljoonia veto-, kartio- ja puristusjousia. Lanka-automaateista tulee ulos mittatilaustyönä tehtyjä vääntöjousia ja epäkeskopuristimella syntyy puolestaan levyjousia ja erilaisia levyosia.

Toimitusjohtaja Jaakko Ojala kertoo, että jousiammattilaisille kaikki on mahdollista. 25 ammattilaisen tiimi osaa tehdä vaikka minkälaisen jousen konepajoille sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuuden yrityksille.
– Meidän valmistamia jousia löytyy esimerkiksi Horneteista. Olemme valmistaneet jousia myös moniin tuotteisiin, joita käytetään ääriolosuhteissa, myyntipäällikkö Lasse Hahto lisää.

Jurvan Jousen suurimpia asiakkaita ovat muun muassa Wärtsilä, Abloy ja Fläkt Woods. Suoraan vientiin menee noin 15 prosenttia tuotteista. Todellisuudessa noin 80 prosenttia jurvalaisista jousista päätyy ulkomaille.

Nykyinen LED-valobuumi heijastuu mukavasti myös Jurvan Jouseen. Heillä valmistetaan valojen kiinnitysosia, ja tilauksia tulee mukavaan tahtiin.

Koneet ja tekijät ovat iskussa

Vuonna 1975 perustetun yrityksen nykyinen menestys juontaa juurensa pitkistä kumppanuuksista ja siitä, että automaatioon osattiin satsata ajoissa. Yrityksen pisimmät asiakassuhteet ovat 1970-luvulta.
– Ennen jousia tehtiin käsityönä, mikä oli huomattavan hidasta nykyiseen tahtiin verrattuna. Ainoa keino pärjätä kansainvälisessä kilpailussa on panostaa automaatiotekniikkaan ja kouluttaa henkilökunnasta ammattitaitoista ja osaavaa. Pystymme valmistamaan tuotteita suurella volyymilla ja tarkkuudella, jo neljäkymmentä vuotta jousibisnestä tehnyt Ojala vakuuttaa.

Jurvan Jousen joustava toimintarakenne mahdollistaa työskentelyn hyvin nopeassa syklissä. Tämä on selvä kilpailuetu, sillä alalla tarvitaan reaktioherkkyyttä.
– Ennen tilattiin suuria määriä jousia jopa vuoden tarpeisiin. Nykyään erät ovat pienempiä ja toimituksen on oltava nopeaa, Ojala sanoo.

Hahto havainnollistaa sujuvan toimitusprosessin kulkua kertomalla, että työntekijät osallistuvat siihen määrittämällä tuotteen optimaalisen valmistusajan.
– Kun asiakas kysyy tarjousta, kävelen samassa rakennuksessa olevaan tehdashalliin kysymään aikataulua. Koneita käyttävät ammattilaiset tietävät parhaiten, milloin voin luvata valmiit jouset asiakkaalle. Samalla he sitoutuvat asiaan ja lopputulos on laadukasta.

Suhdannevaihtelut ovat vaikuttaneet myös Jurvan Jousen toimintaan. Ojala kertoo, että 2006–2007 huippuvuosien vauhdissa ei vielä ihan olla, mutta liikevaihto on nyt hyvässä kasvussa.

Yrityksessä on joka vuosi investoitu uusiin koneisiin. Vuodelle 2018 on suunnitteilla miljoonainvestointi. Jurvan Jousen elinkaari jatkuu vahvana, sillä seuraava sukupolvi on jo mukana toiminnassa.