Springs From Jurva With 50 Years Experience

Jousi taipuu moneen

By 9 huhtikuun, 2024Ajankohtaista

Oletko joskus pysähtynyt miettimään, missä kaikkialla jousia oikein käytetään? Oikeastaan helpompi olisi sanoa, missä niitä ei käytetä! Jurvan Jousi valmistaa jousia esimerkiksi moottoreihin, maatalouskoneisiin, lukkoihin, suodattimiin ja aseisiin. Jousiamme on niin Wärtsilän laivan moottoreissa kuin tavallisissa LED-kattovalaisimissa. Hyvin usein valmistamme jousia myös erilaisten letkujen suojaksi varmistamaan, että ne kestävät kulutusta, eivätkä hankaannu poikki esimerkiksi metsätyökoneissa. Niin ikään Jurvan Jousi on valmistanut jousia savukaasujen kierrätykseen lämmityskattiloissa, jolloin kattila saadaan tuottamaan enemmän lämpöä.

Tavanomaisten käyttökohteiden lisäksi jousille on vuosien aikana löytynyt myös lukuisia, hieman yllättävämpiä käyttötarkoituksia.

  • Eräs asiakas rakensi Dronelle hätälaskuvarjoa ja tarvitsi siihen jousta, joka ampuu varjon tarvittaessa esiin. Toiselle asiakkaalle teimme jousesta napinkuljettimen, jonka sisällä napit kulkevat koneelle, joka ompelee ne kiinni kankaaseen. Terästehtaalla puolestaan teräslangasta tehdyt jouset kaadettiin masuunin pohjalle, jottei sinne laitettava sula ja kuuma aine loiskuisi kaadettaessa. Ja onpa korvakorujakin tehty jousista, Jurvan Jousen myyntipäällikkö Jussi Ojala muistelee jousien erikoisimpia käyttötarkoituksia.

Jurvan Jousi toimittaa jousia usein myös armeijakäyttöön, ja esimerkiksi Horneteissa käytetään levyjousiamme.

  • Olemme tehneet myös sotilasajoneuvojen katoille antennijousia. Jouset kiinnitettiin antennien juureen siltä varalta, että jos ajoneuvo törmää johonkin, antenni antaa jousen ansiosta myöten, eikä katkea, Ojala kertoo.

Joustoa askelten alle

Välillä jousia tarvitaan myös lattian alla. Jurvan Jousi on valmistanut jousia esimerkiksi permantojen alle, jonka ansiosta koko lattiataso joustaa. Joustavaa permantoa tarvitaan esimerkiksi cheerleadingin ja akrobatian harjoitteluun.

Jousiamme on myös silloissa. Eräällä siltatyömaalla sillan saumakohtaan asetettiin jousia venytykseen ja bitumia niiden päälle. Tarkoituksena oli, että kun silta hieman elää, myös sen saumakohta joustaa, eikä murru.

Jousia laajalla skaalalla

Jurvan Jousella tehdään erikokoisia jousia hyvin laajalla skaalalla. Koska jousten koko ja ominaisuudet vaihtelevat suuresti, myös erilaisia ja erikokoisia koneita ja laitteita tarvitaan paljon. Pienimmät jouset ovat pienempiä kuin kuulakärkikynän jousi: halkaisijaltaan vain joitain millimetrejä, kun taas paksuimpien jousten halkaisija voi olla yli puoli metriä.

  • Pisimmät meillä valmistetut jouset ovat varmasti viemärin avaamiseen suunnitellut jouset, joilla on pituutta hurjat 50 metriä, Ojala kertoo.

Kaikki jouset tehdään mittatilaustyönä

Valmistamme vuoden aikana erilaisia jousia yli 700 asiakkaalle. Kaikki valmistamamme jouset tehdään mittatilaustyönä asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Kokenut ja asiantunteva henkilökunta, modernit laitteet ja uusin CNC-tekniikka takaavat jousien tasaisen laadun.

Lähtökohtaisesti Jurvan Jousi pyrkii toteuttamaan kaikki asiakkaiden toiveet, mutta autamme asiakkaitamme myös suunnittelemaan ja toteuttamaan projektit järkevästi. Vaikka jouset ovat vain pieni osa laitetta, niillä on suuri merkitys laitteen toiminnan ja kestävyyden kannalta.

  • Saamme asiakkailtamme yleensä valmiit mitat, piirustukset ja vaatimukset. Käymme kuitenkin usein yhdessä läpi sitä, mikä on järkevää ja mikä ei. Jos jousia valmistetaan vain pieni määrä, voivat työkalukustannukset nousta yllättävän suuriksi varsinkin levyosilla. Olemmekin usein ehdottaneet esimerkiksi, että jousi tehtäisiin edullisempana lankaosana tai esimerkiksi langanpään pyöristämisen sijaan päähän tehdään edullisempi viiste, Ojala havainnollistaa.

Jousen käyttökohteen tietäminen auttaa ammattilaisiamme ymmärtämään, miksi tietynlaisia ratkaisuja haetaan. Samalla voimme suositella esimerkiksi oikeanlaista materiaalivalintaa: tarvitaanko ruostumattomuutta vai tarvitaanko jouseen pinnoitus auttamaan sähkön johtavuudessa? Ratkaisusta saadaan mahdollisimman kestävä ja toimintavarma, kun jousen valmistukseen käytetään käyttöolosuhteisiin soveltuvia materiaaleja.

Ojala on työskennellyt Jurvan Jousella kahdeksan vuotta. Tänä aikana hän on yllättynyt usein siitä, miten moneen eri paikkaan jousia voidaankaan käyttää.

  • Kun miettii arkisiakin kohteita, jousia on vähän joka paikassa. Jousen käyttömahdollisuudet ovat aika rajattomat.