Springs From Jurva With 50 Years Experience

Jurvan Jousi auttaa Wall Maskia maailman parhaiden maalivahdin maskien valmistamisessa

By 17 lokakuun, 2023Ajankohtaista

Osa maailman parhaista maalivahdeista seuraa kentän pelitapahtumia Jurvan Jousessa alkunsa saaneiden ristikoiden läpi. Vaativan ammattiryhmän laadullaan vakuuttaneiden maskien takana on Jurvan Jousen pitkäaikainen yhteistyökumppani, kihniöläinen Wall Mask Oy.
”Ensimmäiset maskit tein 90-luvun alussa itselleni. Siitä toiminta on laajentunut pikkuhiljaa ja nykyään tehdään Suomen liigoihin eri sarjatasoille, Euroopan sarjoihin ja myös Pohjois-Amerikkaan aina NHL:ää myöten. Tällä hetkellä taalaliigassa pelaa viisi-kuusi Wall-maskia käyttävää maalivahtia”, kertoo Wall Maskin perustaja, toimitusjohtaja Petri Karvinen.
Wall Mask Oy työllistää suoraan neljä-viisi henkeä sekä nipun huolella valittuja alihankkijoita. Yksi näistä alihankkijoista on paremminkin jousiosaamisestaan tunnettu Jurvan Jousi, jonka kädenjälki näkyy maalivahdin maskien ristikoissa. Ristikot hitsataan kasaan ja viimeistellään Wall Maskin oman tekijän toimesta, mutta ristikon jousiteräksestä valmistetut osat tulevat Jurvasta.

Kymmenen vuotta yhteistyötä

Jurvan Jousi on ollut Wall Maskin tarinassa mukana jo reilu kymmenkunta vuotta.
Ensimmäisten maskien ristikot Karvinen valmisti muokkaamalla kaupoista löytyneistä valmisristikoista sopivia. Välillä alihankkija valmisti maskeihin tarvittavat ristikot kokonaisuudessaan. Jossain vaiheessa Karvinen joukkoineen valmisti ristikot itse varmistaakseen valmistuksen joustavuuden ja laadun.
”Taivutimme aluksi käsipeleillä näitä ristikkolankoja, mutta se oli tietysti hidasta hommaa eikä mittatarkkuus ollut niin hyvää. Etsiessä sopivaa toimijaa ristikon lankaosien valmistamiseen törmättiin Jurvan Jousen nimeen, ja siellä suhtauduttiin yhteistyötyöehdotukseen innostuneesti ja myötämielisesti. Tarvittavat koneet sekä materiaalit löytyivät Jurvan Jouselta jo valmiina”.

Vahva asiantuntemus omasta alasta

Jurvan Jousen päämajasta Kihniöön on satakunta kilometriä. Karvinen arveleekin saaneensa vinkin jurvalaisesta jousiosaamisesta alkuun puskaradion kautta.
”Alihankkijoiden suhteen olen kokenut aina merkitykselliseksi läheisen sijainnin. Pidän siitä, että asioita voi tarvittaessa käydä hoitamassa nenätysten.”
Wall Maskin maskeihin on alusta saakka tehty useita erilaisia ristikkomalleja.
”Tällä hetkellä eri malleja on kymmenkunta ja toki mallit ovat kehittyneet matkan varrella. Ristikkomalleja tai ristikon lankojen paksuuksia on saatettu muuttaa nopeallakin aikataululla ja näihin muutoksiin on Jurvan Jousessa suhtauduttu aina hyvin joustavasti,” Karvinen kuvailee.
”Jurvan Jousessa kuunnellaan aina herkällä korvalla meidän tarpeitamme ja ajatuksiamme ja autetaan tarvittaessa esimerkiksi sopivan langan valitsemisessa. Heillä on vahva asiantuntemus omasta alastaan ja siellä ymmärretään ihan eri tavalla miten erilaiset langat käyttäytyvät taivutus- ja hitsausvaiheessa.”

Maalivahdilta maalivahdeille

Omalla maalivahdin urallaan Karvinen kuvailee pelanneensa tosissaan, mutta ei vakavissaan. Tuolloin 90-luvun alussa idea oman maskin valmistamisesta syntyi, kun Karvinen pelasi Seinäjoen S-Kiekon riveissä kakkosdivisioonaa ja yksi pelikaveri sai ensimmäisten joukossa nykymaskien muotoisen kypärän.
”Kävimme sitä muiden maalivahtien kanssa ihailemassa ja ihmettelemässä kentän reunalla. Siitä tuli kova palo, että itsellekin täytyy tuollainen saada. Niitä ei vain silloin ollut ainakaan kohtuuhinnalla missään myynnissä”, muistelee Karvinen. Kihniöltä kotoisin oleva Karvinen muisti kotipitäjänsä lasikuitutoimijan, jolta sai neuvoja muotin tekemiseen ja materiaalivalintoihin.
”Eräänä synkkänä syksyisenä iltana menin Seinäjoella jäähallille ja tein kipsin avulla kopion ihailemastani maskista. Toki ensimmäinen muottiversio rikkoontui jo matkalla, mutta erinäisten vaiheiden ja muutosten jälkeen sain tehtyä itselleni muotin ja sillä sitten ensimmäisen maskin.”
Pian pelikaverit rupesivat huomaamaan, että kypärän täytyy olla turvallinen, kun Karvisella ei ollutkaan nenä poskella. Kiinnostus heräsi ja Karvinen teki muutamia maskeja muille maalivahdeille niin menestyksekkäästi, että rohkaistui jopa laittamaan silloiseen Jääkiekkolehteen ilmoituksen maskeistaan.
Maskeja valmistetaan nykyään vuodessa noin 1500 kappaletta, mutta pelkkiä ristikoita menee lisäksi varaosiksi jopa useampia tuhansia. Vaikka ristikoissa käytetään jousiterästä, vääntyy paraskin materiaali kiekon iskeytyessä kahtasataa ristikkoon.
”Kiekolla on uskomaton voima ja väkisinkin siinä ristikko menee mutkalle.”

Ajatusten vaihdosta eväitä yhteistyöhön

Yhteys voi yhteistyökumppaneiden kanssa rakentua yllättävistä asioista. Tapparan kannattajaksi tunnustautuva Karvinen kertoo iloinneensa siitä, että myös Jurvan Jousessa työnjohtajana työskentelevän Sami Ketolan rinnassa sykkii kirvessydän. Ensimmäinen liigamaski menikin 2000-luvun alussa Tapparan Iiro Itämiehelle ja Karvinen sai itse kunnian viedä kypärän pukukoppiin saakka.
”Toki on aina mieleenpainuvaa, kun oma tuote pääsee korkeimpiin sarjoihin ja yhdessä maalivahdin kanssa pääsee muokkaamaan kypärästä mieluisaa. Yhtä sykähdyttävää tosin on miettiä samoja asioita pienen juniorin kanssa”, toteaa Karvinen.
”On mukava nähdä miten junnumaalivahti lähtee maski päässä täältä ja usein onkin perästä kuulunut, miten se maski päässä on suunnilleen nukuttukin.”
Jurvan Jousen tekemisen laatu, toimitusvarmuus ja -nopeus sekä joustavuus ovat pienelle toimijalle tärkeitä.
”Pidän tärkeänä myös henkilökohtaista ajatusten vaihtoa ja kohtaamisia. Jurvan Jousen väen kanssa on kiva työskennellä ja olla yhteyksissä juuri näistä syistä – Ja Tapparan peleistäkin on aina antoisaa jutustella samalla”, Karvinen virnistää.