Springs From Jurva With 50 Years Experience

Toimitusjohtajan katsaus: poikkeuksellisista ajoista selvitään hyvällä varautumisella

By 22 huhtikuun, 2022Ajankohtaista

Toimintamme perustana on jo vuosikymmeniä ollut laatu, toimitusvarmuus ja asiakaspalvelu. Pidin tätä hyvänä ideologiana aloittaessani Jurvan Jousella myynti-insinöörinä ja yrittäjänä vuonna 2010 – ja pidän edelleen. Viimeisten 10 vuoden aikana olemme kehittäneet toimintaamme ja investoineet tasaisesti uuteen teknologiaan parantaen entisestään yrityksemme kilpailukykyä, laaduntuottokykyä ja robustisuutta. Tavoitteena on ollut koko ajan 100 % tyytyväinen asiakas.

Tulevaisuuden tavoitteina pidän koko yrityksen toiminnan jatkuvan parantamisen ja hallitun kasvun. Kasvu ja uusien töiden haaliminen ei saa kuitenkaan tapahtua olemassa olevien asiakkaiden kustannuksella ja heidän luottamuksensa menettämisellä. Haluan jokaisen asiakkaamme ajattelevan, että Jurvan Jousi on luotettava yhteistyökumppani ja Suomen paras jousenvalmistaja.

Liikevaihto kasvoi markkinoiden myllerryksestä huolimatta

Koronapandemia sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan myllertävät teollisuuden toimitusketjuja. Osa teollisuustuotannosta on siirtynyt Suomeen ja mekin olemme saaneet tästä osamme. Korona aiheutti pienen loven vuoden 2020 kevään ja kesän myyntiin, mutta jo syksyllä myynti kasvoi korkojen kera. Vuoden 2020 liikevaihto päätyikin edeltävän vuoden lukemiin.

Hyvä vauhti jatkui koko viime vuoden 2021 ja kiirettä piisasi niin tuotannossa kuin meillä myynnissäkin. Saavutimme liikevaihdossa yli seitsemän prosentin kasvun ja koko liikevaihto kohosikin korkeimpiin lukemiin sitten vuoden 2008 finanssikriisin.

Työntekijäpula voi jarruttaa tuotannon kasvuvauhtia

Myynnin kasvaessa tätä tahtia, tulevaisuuden suurimmat haasteet tulevat olemaan hyvien työntekijöiden saatavuudessa. Tuotannon työntekijöiden rekrytointihaasteet voivat jarruttaa tuotannon vauhtia, ja varsinkin sen kasvua, pahastikin. Yrityksessämme on ollut perinteisesti hyvin pitkät työsuhteet, ja nyt muutaman vuoden sisällä on tapahtunut useita eläköitymisiä, joita on edessä myös tulevina vuosina. Toistaiseksi on ollut hieman onneakin matkassa, sillä olemme onnistuneet vuoden sisällä rekrytoimaan neljä uutta työntekijää.

Paikkakunnalla – ja oikeastaan koko Pohjanmaalla – on paljon metalliteollisuutta. Olisi tärkeää, että lähialueella pidettäisiin yllä laadukasta metallialan koulutusta täyttämään myös tulevaisuuden tarpeita. Tavoitteemme on saada paikallisia nuoria kiinnostumaan jousien valmistuksesta ja metalliteollisuudesta kutsumalla muun muassa yläasteikäisiä koululaisia vierailuille tehtaallemme.

Raaka-aineiden saatavuus varmistetaan hyvällä varautumisella

Koronaviruksen aiheuttama myllerrys teräksen ja metallien tuotannossa on nostanut myös meidän käyttämiemme materiaalien hintaa ja hankaloittanut saatavuutta varsinkin viimeisen vuoden aikana. Juuri kun tuntui siltä, että tilanne alkaa tasaantumaan, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja sekoitti Euroopan terästuotannon entistä pahemmin. Venäjällä ja Ukrainalla on merkittävä rooli Euroopan terästuotannon raaka-ainetoimittajina.

Olen vastannut yrityksemme raaka-ainehankinnoista 12 vuoden ajan ja tällaista tilannetta ei ole ennen nähty. Jousiteräksien hinnat ovat lähes tuplaantuneet parin vuoden takaiseen verrattuna. Ruostumatonta terästä sai pari vuotta sitten viiden euron kilohintaan, kun nyt hinta on 10 euroa kilolta.

Raaka-aineiden hintojen nousulle emme valitettavasti voi mitään, mutta olemme selvinneet haasteista erittäin hyvin kattavan raaka-ainevaraston, hyvän varautumisen sekä luotettavien toimittajien ansiosta. Materiaalimme ovat riittäneet hyvin kaikkiin asiakkaidemme tarpeisiin, myös uusiin ja yllättäviin tapauksiin. Haasteellisinakin aikoina toiminnassamme näkyvät samat tutut arvot, joista aikanaan lähdettiin liikkeelle – laatu, toimitusvarmuus ja asiakaspalvelu.

Lasse Hahto
toimitusjohtaja